Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten

Tips om blaren te voorkomen bij de Nijmeegse vierdaagse

  • Geplaatst op
  • Door Leo Verzijl
Tips om blaren te voorkomen bij de Nijmeegse vierdaagse

Blaren kunnen tijdens een mooie wandeltocht je plezier flink in de weg zitten. Vooral bij langere afstanden neemt het risico op blaren toe. Bijvoorbeeld bij de vierdaagse van Nijmegen. Wat kan blaren veroorzaken en hoe kun je ze voorkomen? denk daarbij vooral aan je wandelschoenen. Passen ze goed en heb je goede zooltjes?

Via Gladiola of Blariola

Elk jaar verbaasd het mij (als wandelschoenspecialist) dat tijdens de Nijmeegse vierdaagse de blarenposten weer vol zitten. Blaren ontstaan kort gezegd door wrijving en/of druk en zijn zeer hinderlijk tijdens het wandelen. Kortom het laatste dat je wilt om niet strompelend over de Via Gladiola te gaan. Natuurlijk zijn blaren niet altijd te voorkomen maar met deze tips moet het lukken.

Koop goede wandelschoenen (op maat)

Dit is veruit de belangrijkste tip die ik u kan geven. Immers het risico op wrijving en druk is het hoogst bij niet goedpassende (te ruime of te kleine) wandelschoenen. Koop ten eerste altijd wandelschoenen van een goed merk. Ga hierop niet bezuinigen en koop ze altijd bij een specialist. Want meten is weten. Wandelschoenen zijn net als skischoenen, zonder deze te passen is de kans bijna nihil dat je online de beste schoenen koopt.

Moderne wandelschoenen koop je op maat. Het advies om ze een maatje groter te kopen stamt nog uit de jaren 70 en 80 toen er alleen nog maar zware wandelschoenen te koop waren. Op maat betekent ook dat je voorvoeten genoeg (niet te vee) expansie ruimte hebben. Heb je erg brede voeten? Koop dan ook extra brede wandelschoenen, maar wel je eigen maat en niet een maat groter om de breedte te compenseren. Heb je smalle voeten? Neem dan wandelschoenen die een slanke fit hebben. Teveel of te weinig volume in wandelschoenen kan makkelijk tot blaren leiden. Met goedpassende wandelschoenen loop je ook een stuk lichter en dus minder belastend. Het natuurlijke buigpunt van de schoen zal zich dan ook op de plek bevinden waar het hoort namelijk onder de bal van je voet. Neem je alle punten in aandacht dan voorkom je naast blaren ook uiteindelijk voetklachten zoals hielspoor (fasciitis plantaris) of voorvoetpijn (metatarsalgie).

Koop goede wandelsokken en wissel ze op tijd

Ook wandelsokken zul je goed moeten passen. Te ruime wandelschoenen zullen gaan rimpelen of opkruipen in de schoen. Neem ze het liefst zo aansluitend mogelijk en natuurlijk naadloos. Goede sokkenmerken zoals X-Socks of Falke hebben ook uitsluiten naadloze sokken. Probeer bijvoorbeeld eens de nieuwe Stabilizing cool van Falke of teensokken van Injinji. Deze sokken zitten niet alleen goed strak om de voeten maar geven ook veel steun aan de enkel. Daarbij hebben ze ook nog een uitstekende cushioning.

Sokken worden tegenwoordig ook niet meer te dik gekocht. Hoe dikker de sok des te warmer het in de schoen is.

Probeer van sokken te wisselen halverwege de wandeltocht. Vocht en warmte zijn ook een trigger voor blaren.

Vervang de standaardzooltjes voor goede (custom) inlegzooltjes

De zooltjes die er standaard inzitten zijn vaak van mindere kwaliteit. Deze noemen wij vaak 5 eurocent zooltjes want dat is wat het kost om ze te maken. Het heeft voor de producenten ook geen zin om duurdere zooltjes erin te doen omdat iedere voet verschilt. Zowel per persoon als links en rechts.  Onze klanten die wij ooit zooltjes hebben aangemeten willen dat nu altijd. Het gevaar van verslaving ligt op de loer.

Met goed bij de voeten passende zooltjes krijg je meer grip en ondersteuning in de schoen en dus minder wrijving. Daarnaast worden je voeten minder snel vermoeid. De uitlijning van je lichaam vaart er wel bij. Bijvoorbeeld rug- of knieklachten kunnen significant afnemen.  

Zooltjes zijn er in alle soorten maten. Maar er zijn drie categorieën: de kant-en-klare (ready made) zooltjes, custom zooltjes en podotherapeutische zooltjes. Welke voor je geschikt zijn hangt van veel factoren af. Podotherapeutische zooltjes hebben vaak een corrigerende werking terwijl de andere twee categorieën alleen maar ondersteunen.

Het voordeel van custom made is dat ze echt specifiek voor jouw voeten gemaakt zijn. Omdat de linker en de rechter voet altijd verschillen zullen ze toch allebei dezelfde ondersteuning krijgen. Kant-en-klare zooltjes zijn dan weer vriendelijker in prijs. Merken die goede zooltjes maken voor wandelschoenen zijn Sidas, Mysole en Superfeet.

Houd je voeten koel, droog en bescherm & verzorg ze

Dit kwam al een keer aan bod bij de sokken. Maar er zijn ook tal van andere middeltjes zoals voetsprays, poeders of pads die transpiratie tegen gaan. Of loopwol, dit is een herbruikbaar middel wat je tussen en om de tenen kan doen om deze te beschermen. Verder kan je op kwetsbare plekken preventief blarenpleister plakken zoals de herbruikbare pleisters van Reskin. Of je kunt ze insmeren met vaseline of Gehwol.

Kijk uit met eelt. Eelt ontstaat ook door druk en wrijving. Het zit bijvoorbeeld vaak onder de grote teen of onder de voorvoet. Verwijder de eelt (of nog beter laat het verwijderen) met puimsteen of een speciale eeltvijl. Nijmeegse wandelaars met veel eeltvorming kunnen zeker denken aan een custom zooltje om de druk beter te verdelen. Mensen met een stugge holle voet hebben trouwens meer kans op eeltvorming door de overmatige druk op de voorvoet. Een custom zooltje is dan een must.

Bekijk ook je wandelschoenen eens. Heb je bijvoorbeeld een Gore-Tex membraan dan gaat de temperatuur in de schoenen ook enkele graden omhoog. Voor goedkopere waterdichte wandelschoenen wordt een soort emulsie gebruikt wat aan de binnenkant tegen het bovenwerk gesmeerd wordt. Dit is zelfs nog veel warmer dan Gore-Tex. Het superieure Yakleer (zoals bij de Tarso of Tsoma van Hanwag) is een mooie oplossing als je toch waterdichte wandelschoenen wilt hebben zonder het gebruik van een membraan.  

 Laat je voeten wennen

Ook veel trainen draagt bij aan een verminderde kans op blaren. Dit komt omdat je huid er aan went en steviger wordt. Maar ook wennen je voeten aan de schoenen. Als laatste tip: Heb je bij het trainen ook al blaren of klachten ga niet door, maar laat snel naar je wandelschoenen kijken.

Let’s take the road to Nijmegen

Wij bij VS-sport hebben kennis van zaken als het gaat om wandelschoenen voor de Nijmeegse vierdaagse. Wij meten uw voeten professioneel op en u krijgt een gedegen voetanalyse. Tevens maken we zooltjes en passen we de schoenen aan indien nodig. Voor het laten maken van zooltjes is het handiger om een afspraak te maken. Bel 0182 514 770 of mail naar [email protected]

 

 

Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten